Gibrat: Het uitstel (hardcover)

gibrat voorkant

Deze vertelling begint in juni 1943 met de ontsnapping van de hoofdpersoon uit de handen van de Nazi’s. Niet alleen dat. Het is een ontsnapping uit de handen van de dood. Dit alles om vervolgens geen deel meer uit te maken van zijn oude vertrouwde leventje. Het leven zoals hij dat kende in het Franse boerendorpje: Cambeyrac is voorbij. Hij – Julien – duikt onder.

Hij moet ‘kalm’ toekijken en toezien hoe iedereen in het dorp, voornamelijk zijn lief Cecile, zonder hem verder gaat.

Een rear-window verhaal waarin de hoofdpersoon een wel erg passieve rol krijgt toebedeeld. Deze wijze van vertellen maakt deze strip er zeker niet minder om. In tegendeel. Het is een fantastische zet van Gibrat, als lezer kan je je helemaal identificeren met Julien. Beiden zien het leven door een raam of kader. Dit is een variant op de ‘al-wetende verteller’. Je volgt de handelingen van de hoofdpersoon, en komt te weten wat hij weet. En dat is veel: met behulp van een gevonden telescoop weet Julien doorgaans meer dan de andere karakters in dit oorlogs-liefdes drama.

In de tweede helft van dit boek neemt het verhaal een andere wending. De karakters zijn opgesteld, het plot staat klaar…en dan…

Vanaf hier zul je het boek zelf moeten lezen. Ik wil niet te veel weggeven.

gibrat binnenkat

Over het werk van Gibrat niets anders dan lof. Je kan zien dat deze man erg veel liefde heeft voor het klassieke meesterschap. Hij lijkt alles nog met de hand te doen. De lay-out, schetsen, inkt en de inkleuring. Zoals te zien is in de foto’s heeft de schrijver-tekenaar gouache gebruikt om zijn pagina’s van kleur te voorzien. Persoonlijk zou ik dan ook dolgraag wat van zijn originele werk willen zien. Mede hierdoor ademt dit album dan ook enorm veel sfeer uit. De koppen van de Cambeyracanen (?), de zomer schaduw die de boom op het kleine terrasje werpt. De ochtend-scenes in het onderduikadres. Stuk voor stuk juweeltjes die de aanschaf van dit boek bijna een must maken voor eenieder die van klassieke strips houdt.

Kortom een liefdesverklaring, voor Cecile, kleine Franse dorpjes en strips in het algemeen.

Klik hier om het stripboek in onlinestripwinkel te zien. 

9789031433582_2_300x450

Geniet van het boek!

 

Advertisements

One thought on “Gibrat: Het uitstel (hardcover)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s