Dodier: Jerome Bloks – 19

20160111_164815

Niet de eerste strip van Dodier, maar wel de eerste waar ik in ben begonnen. En ik moet zeggen, ik ben meteen verslaafd aan zijn werk! De schrijver weet als geen andere geloofwaardige en boven al ook leuke karakters neer te zetten. Van de hoofdpersoon: Jerome Bloks, tot aan de kruidenier. Stuk voor stuk juweeltjes. En drie-dimensionaler dan menig romankarakter.

Verhaal

Er wordt een verhaal neergezet over een alledaagse held die, zoals wel vaker in avonturen-strips, geheel ongewild in een groot verhaal verwikkeld raakt. Hij wordt wakker terwijl zijn vriendin zich al aankleed om naar het werk te gaan…en dan. Een simpele fout als een verkeerd telefoonnummer zorgt ervoor dat Jerome als detective op zoek gaat naar een moordenaar. Wie is deze moordenaar? Wie heeft Jerome gebeld? Waarom werd hij gebeld? Wat steekt hier achter? De antwoorden hierop mag, kan en zal ik niet verklappen. Net als veel andere boeken die ik leuk vind, zit hier naast een geweldige sfeer ook nog eens een knap staaltje ‘vertellen’ in. Een redelijk recht toe recht aan thriller overigens, dat wel. Maar vol met interessante personages en geloofwaardige situaties waardoor ik het nooit bij 1 album lezen kan laten.

Album

Het album is 48 pagina’s dik en is het eerste deel van een twee-luik. Dit betreft een softcover variant met standaard afmetingen. Een redelijk saaie omslag van een man die oog in oog staat met een tweetal slangen…. Maar als dit album dan zo saai oogt, waarom dan toch lezen? Het zijn niet de karakters, want ik had nog geen woord gelezen. Ik denk dat ik gevallen ben voor zijn ‘klare lijn’ aanpak. Hij gebruikt geen visuele truukjes in zijn platen, en toch zijn ze stuk voor stuk rijk aan detail en sfeer. Of dat nu komt door zijn uitgekiende kleurenpalet of door zijn totale controle van het penseel. Ik weet het niet.

Technieken

Wanneer ik overigens zeg dat hij geen truukjes gebruik, heb ik het voornamelijk over bijzondere lichteffecten, of photoshop technieken (textures bijvoorbeeld). Zijn platen zitten vol met truuks die de lezers oog door het verhaal leiden. Neem bijvoorbeeld die ‘saaie’ coverplaat eens. De meeste mensen zullen deze plaat als volgt bekijken. Ze beginnen bij de hand met zaklantaarn, deze volg je naar de slang die vervolgens weer kijkt naar het hoofdpersonage. Hier stopt het oog. En dat is ook de bedoeling. Het oog rust uiteindelijk op de ogen van Jerome Bloks, die angstig doch doortastend de slang gade slaan. Mede hierdoor leest het album weg als een film. Als de lezer niet oppast heeft hij het verhaal uit zonder echt te genieten van de platen… geen probleem. Je leest hem gewoon nog een keer.

20160111_164842

Dit album zelf lezen? Klik dan hier. Of meer van dezelfde serie?

Veel leesplezier

Advertisements

One thought on “Dodier: Jerome Bloks – 19

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s