Wandering Island

20160915_104955.jpgWandering Island van Kenji Tsuruta

Karakter20160915_104656.jpg

Zo nu en dan kom ik een echt juweeltje tegen. Een boek dat zo mooi is dat ik het gewoon
zelf moet kopen. En in mijn ogen voldoet Wandering Island aan die omschrijving. Het is een prachtig klein verhaal over een meisje, een jonge vrouw, die haar grootvader verliest. Een verhaal over een zoektocht, over vliegtuigen, kleine Japanse eilandjes en over het soort mensen dat die eilandjes bevolkt. Maar het bovenal een verhaal over karakter.

Overal in het boek zie je het karakter van het hoofdpersonage terugkomen. Van de rommel waarin ze leeft tot aan de kleding die ze draagt. Alles getuigt van haar eigen kijk op de wereld.

 

HeUntitled.pngt verhaal begint met de introductie van het hoofdpersonage: Mikura Amelia (een referentie naar Amelia Earhart). Die op de tweede pagina direct haar grootvader verliest. Je leert hoe zij hiermee overweg gaat, hoe haar relatie met de eilandbewoners is en met haar ouders – welke overigens heel efficiënt in beeld gebracht is.

Al snel neemt het verhaal een vreemde wending wanneer Mikura een pakketje ontvangt. Een pakketje om af te leveren op een voor haar volkomen onbekend adres.

Dit is een avontuur in de klassieke zin, maar niet zoals je deze gewend bent. Je bepaalt niet op een dag om een verre reis te maken. Dat komt met de tijd. Hier raakt het hoofdpersonage heel natuurlijk in haar persoonlijke avontuur verstrikt.

Hayao Miyazaki

20160919_204200.jpg

Mensen die houden van het werk van Hayao Miyazaki zullen waarschijnlijk ook genieten van dit boek. De elementen waar Porco Rosso, Spirited Away of Nausicaa bekend om zijn geworden zitten zeker in Wandering Island:

  • sterk en zelfverzekerd vrouwelijk personage
  • mooie natuur
  • oog voor detail en wonder
  • vliegtuigen

Als je het boek bekijkt vallen direct de prachtig geïllustreerde achtergronden op. De kleine eilandjes van Japan zijn met veel liefde voor detail prachtig in beeld gebracht.

20160916_065802.jpg

Vrouwelijk lichaam

In veel Japanse werken wordt het vrouwelijk lichaam als object gezien. Een soort sexsymbool, eyecandy voor de lezer. Niet zo zeer in Wandering Island; als vader van een jong meisje zou ik beretrots zijn als mijn dochter zo opgroeit als het hoofdpersonage. Ik moet toegeven….Ja ze wordt wel eens naakt of in bikini afgebeeld. Maar dat is meestal functioneel en ondersteund het karakter. Het is en blijft en sterke en onafhankelijke jonge dame, met een duidelijke eigen wil. Echt sprake van exhibitionisme is er in mijn ogen dan ook niet, zeker niet in de mate waarin dat wel eens in andere Manga’s voorkomt. 20160915_104611.jpg

Misschien is dit wel een leuk boek om in contact te komen met het Japanse fenomeen Manga. Deel 1 van Wandering Island is hier te koop voor E 16,95 (zolang de voorraad strekt).

Voor meer Manga’s kan je hier klikken.

 

Like Onlinestripwinkel.nl op facebook voor meer reviews en stripsgerelateerde artikelen.

Advertisements

One thought on “Wandering Island

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s